Leczniczy rosół to doskonała zupa na przeziębienie. Można ją jeść przez cały rok, od lata po zimę. Moja propozycja to rosół na mięsie, ale jeśli jadasz wegetariańsko również możesz go przyrządzić. Wtedy, zamiast mięsa dodaj po prostu więcej warzyw, przypraw i masła klarowanego.
Składniki (na 5 litrowy garnek):
Przyprawy:
1. Umyj warzywa i obierz je ze skórki. Włóż w całości do garnka.
2. Mięso wypłucz, dodaj do warzyw.
3. Zalej wodą tak, żeby wypełniała garnek aż po brzegi i zagotuj.
4. Dodaj przyprawy. Zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszym płomieniu przez 3-4 godziny albo i dłużej.
5. Następnie odcedź i wyrzuć warzywa.
Tak przygotowany leczniczy rosół przechowuj w lodówce 2-3 dni. W wersji zimowej świetnie smakuje z rozgotowanym pęczakiem (pęczak ugotowany w proporcji 1:5). Podawaj posypany zieloną pietruszką.
Masz chęć na kolejny rozgrzewający przepis? Wypróbuj kaszy jęczmiennej z burakami
Ogień trawienny to jedno z podstawowych pojęć w Ajurwedzie. Dowiedz się więcej z wpisu Czym jest Agni?