Pieczone zimowe warzywa

To niesamowita potrawa rozgrzewająca ciało. Ma bardzo proste składniki, które bez problemu są dostępne zimą. Do tego potrzebujesz kilka przypraw i gotowe! Jeśli jesteś Vatą dodaj na sam koniec odrobinę octu jabłkowego lub cytryny.

Składniki:

  • 1 słodki ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • kawałek dyni
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 – 3 szczypty czarnego pieprzu
  • 1 centymetr posiekanego imbiru
  • szczypta soli

 

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Warzywa pokrój w kostkę. Marchew i buraka pokrój drobno. Dynię i słodkiego ziemniaka w większe kawałki.

3. Dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w naczyniu do pieczenia.

4. Piecz około godziny.

 


Używanie przypraw w Ajurwedzie to sztuka. Dowiedz się więcej z wpisu Jak używamy przypraw w kuchni ajurwedyjskiej?

Więcej przepisów i sposobów na utrzymywanie równowagi znajdziesz w moich kursach online.