Zapraszam na nasze ulubione śniadanie na jesienną porę, kasza jęczmienna z burakami. Nowe spojrzenie na buraka i starą, dobrą kaszę jęczmienną.
Danie łatwe i możliwe do przygotowania w porze śniadaniowej. Wymaga minimum wysiłku z naszej strony.
Składniki:
1. Wypłucz dobrze i odsącz kaszę. Przygotuj wrzącą wodę.
2. W garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj kmin i adżłan. Zimą możesz dodać także pokrojony w paski imbir. Następnie dodaj buraka, dobrze pomieszaj, dolej odrobinę gorącej wody. Zostaw pod przykryciem na 2 minuty.
3. Do garnka dodaj kaszę i gorącą wodę – na 1/2 szklanki kaszy dodaj 1-1,5 szklanki wody. Posól do smaku, zamieszaj i przykryj. Gotuj bez mieszania i odkrywania, aż cała woda wchłonie się w kaszę.
4. Jeśli widzisz, że w kaszy jest jeszcze trochę wody, a sama kasza wygląda na ugotowaną, zestaw garnek z ognia i pozwól jej dojść. Kasza do końca wchłonie wodę i po paru minutach będzie gotowa. Na początku warto używać garnków z przezroczystymi pokrywkami, żeby móc obserwować kaszę. Później, kiedy masz lepsze wyczucie czasu, możesz przejść do garnków z metalowymi pokrywkami.
5. Podawaj z dodatkami, które uzupełnią smaki: kwaśny – sok z cytryny, gorzki i cierpki – pokrojona pietruszka (dobra na zimę) lub kolendra (lepsza na lato) i ostry – imbir.
Kasza jęczmienna z burakami bardzo dobrze smakuje polana masłem klarowanym, najlepiej masłem domowej roboty.
Chcesz zobaczyć inny przepis na buraki, w słodko pikantnej wersji? Zajrzyj do wpisu Buraki z adżłanem
Więcej przepisów znajdziesz w naszych kursach online – sprawdź naszą ofertę i wybierz coś dla siebie