Herbata oczyszczająca to bardzo prosty i przyjemny sposób na włączenie do codziennego jadłospisu dobroczynnych ziół i przypraw.
Gotowe mieszanki są w Polsce nadal dość trudno dostępne, a do tego kosztują od 15-20 zł za opakowanie zawierające 15 sztuk.
Tymczasem jeśli mamy w kuchni dobrej jakości przyprawy, których na co dzień używamy przede wszystkim do gotowania, przyrządzenie takiej herbaty jest bardzo proste.
Składniki:
- 1/3 łyżeczki kminu
- 1/3 łyżeczki kopru włoskiego
- 1 filiżanki wody
- 1/3 łyżeczki kolendry
1. Gotujemy wodę.
2. Do gorącej wody dodajemy przyprawy, przykrywamy garnek i zostawiamy parę minut pod przykryciem, żeby herbata się zaparzyła.
3. Przed podaniem odcedzamy.
4. Możemy dodać miodu do smaku.
Taką herbatę można przygotować w termosie. Pamiętajmy wtedy, że przyprawy zanurzone w wodzie przez kilka godzin, nabierają mocy i potęgują smak i aromat herbaty. Przygotowując herbatę w termosie dodajemy po porostu mniej przypraw.
Herbata oczyszczająca wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn. Przyśpiesza metabolizm, poprawia trawienie, oczyszcza nerki i ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Sprawia, że czujemy się lekko – fizycznie i mentalnie.
Więcej o właściwościach kminu przeczytasz we wpisie Przyprawy kuchni ajurwedyjskiej – kmin
Masz ochotę na herbatę poprawiającą humor? Możesz ją przyrządzić z naszego przepisu na Jolly Tea