Herbata oczyszczająca z toksyn - Ajurweda zrozumiale i dostępnie
Przyprawy w kuchni ajurwedyjskiej – kmin na trawienie
13 sierpnia 2020
Szafran – afrodyzjak
13 sierpnia 2020

Herbata oczyszczająca z toksyn

13 sierpnia 2020

Herbata oczyszczająca to bardzo prosty i przyjemny sposób na włączenie do codziennego jadłospisu dobroczynnych ziół i przypraw.

Gotowe mieszanki są w Polsce nadal dość trudno dostępne, a do tego kosztują od 15-20 zł za opakowanie zawierające 15 sztuk.

Tymczasem jeśli mamy w kuchni dobrej jakości przyprawy, których na co dzień używamy przede wszystkim do gotowania, przyrządzenie takiej herbaty jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1/3 łyżeczki kminu
  • 1/3 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1 filiżanki wody
  • 1/3 łyżeczki kolendry

1. Gotujemy wodę.

2. Do gorącej wody dodajemy przyprawy, przykrywamy garnek i zostawiamy parę minut pod przykryciem, żeby herbata się zaparzyła.

3. Przed podaniem odcedzamy.

4. Możemy dodać miodu do smaku.

Taką herbatę można przygotować w termosie. Pamiętajmy wtedy, że przyprawy zanurzone w wodzie przez kilka godzin, nabierają mocy i potęgują smak i aromat herbaty. Przygotowując herbatę w termosie dodajemy po porostu mniej przypraw.

Herbata oczyszczająca wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn. Przyśpiesza metabolizm, poprawia trawienie, oczyszcza nerki i ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Sprawia, że czujemy się lekko – fizycznie i mentalnie.


Więcej o właściwościach kminu przeczytasz we wpisie Przyprawy kuchni ajurwedyjskiej – kmin

Masz ochotę na herbatę poprawiającą humor? Możesz ją przyrządzić z naszego przepisu na Jolly Tea

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących