Przepis na te kulki z daktyli wymyśliłam przy okazji ostatniego sierpniowego Restaurant Day we Wrocławiu.
Zależało mi na czymś prostym i naturalnie słodkim, dobrym także dla alergików. Kulki są bardzo proste i obłędnie dobre.
Składniki:
- 10 dag suszonych daktyli bez pestek
- ok 15 dg nasion słonecznika
- mała gałązka świeżego tymianku
1. Zalewamy daktyle ciepłą wodą, tak, żeby je przykryć i dobrze namoczyć na min 30 min.
2. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, cały czas mieszając aż powstaną złocisto-brązowe refleksy i słonecznik zacznie ładnie pachnieć. Następnie studzimy go i mielimy, np. w młynku do kawy.
3. Daktyle odsączamy, odlewamy wodę. Jeżeli używamy zwykłych daktyli ze sklepu, wodę wylewamy, pozbywając się w ten sposób konserwantów. Jeżeli mamy ekologiczne daktyle, wodę z namaczania można wykorzystać jako bazę do smacznego napoju. Daktyle miksujemy na gładką masę.
4. Do zmiksowanych daktyli stopniowo dodajemy zmielony słonecznik. Dodajemy liście tymianku, które w tym przepisie są ciekawą nutą smakową i przełamują słodycz daktyli. Chodzi nam o uzyskanie konsystencji, która umożliwi formowanie kulek. Masa delikatnie się klei do rąk.
5. Formujemy kulki z daktyli, obtaczamy je w zmielonym słoneczniku, co nadaje im apetyczny wygląd. Przed podaniem dobrze je schłodzić. Dzięki temu ładnie trzymają formę.
Więcej ajurwedyjskich przepisów znajdziesz w naszej kategorii na blogu Ajurweda – przepisy
Jesteś ciekawa jaką rolę pełnią przyprawy w Ajurwedzie i jak je stosować? Sprawdź nasz wpis Jak używamy przypraw w kuchni ajurwedyjskiej?