Kulki z daktyli i prażonego słonecznika - Ajurweda zrozumiale i dostępnie
Kremowa herbata z dyni
3 sierpnia 2020
Ajurwedyjska zupa krem z dyni
13 sierpnia 2020

Kulki z daktyli i prażonego słonecznika

13 sierpnia 2020

Przepis na te kulki z daktyli wymyśliłam przy okazji ostatniego sierpniowego Restaurant Day we Wrocławiu.

Zależało mi na czymś prostym i naturalnie słodkim, dobrym także dla alergików. Kulki są bardzo proste i obłędnie dobre.

Składniki:

  • 10 dag suszonych daktyli bez pestek
  • ok 15 dg nasion słonecznika
  • mała gałązka świeżego tymianku

1. Zalewamy daktyle ciepłą wodą, tak, żeby je przykryć i dobrze namoczyć na min 30 min.

2. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, cały czas mieszając aż powstaną złocisto-brązowe refleksy i słonecznik zacznie ładnie pachnieć. Następnie studzimy go i mielimy, np. w młynku do kawy.

3. Daktyle odsączamy, odlewamy wodę. Jeżeli używamy zwykłych daktyli ze sklepu, wodę wylewamy, pozbywając się w ten sposób konserwantów. Jeżeli mamy ekologiczne daktyle, wodę z namaczania można wykorzystać jako bazę do smacznego napoju. Daktyle miksujemy na gładką masę.

4. Do zmiksowanych daktyli stopniowo dodajemy zmielony słonecznik. Dodajemy liście tymianku, które w tym przepisie są ciekawą nutą smakową i przełamują słodycz daktyli. Chodzi nam o uzyskanie konsystencji, która umożliwi formowanie kulek. Masa delikatnie się klei do rąk.

5. Formujemy kulki z daktyli, obtaczamy je w zmielonym słoneczniku, co nadaje im apetyczny wygląd. Przed podaniem dobrze je schłodzić. Dzięki temu ładnie trzymają formę.


Więcej ajurwedyjskich przepisów znajdziesz w naszej kategorii na blogu Ajurweda – przepisy

Jesteś ciekawa jaką rolę pełnią przyprawy w Ajurwedzie i jak je stosować? Sprawdź nasz wpis Jak używamy przypraw w kuchni ajurwedyjskiej?

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących