Kasza gryczana z rozmarynem
13 sierpnia 2020Przystawka z cykorii i grejpfruta
13 sierpnia 2020Lakszmi masala
Lakszmi masala często używam w przepisach. To autorska mieszkanka jednego z naszych nauczycieli Ajurwedy. Pokażę Ci jak ją wykonać, krok po kroku.
Składniki:
- 50 g kolendry
- 50 g kopru włoskiego
- 10 g adżłanu
- 10 g anyżu
- 25 g kminu
- 1 łyżeczka goździków
- 4-5 listków laurowych
- 100 g wiórków kokosowych
Druga grupa przypraw:
- 50 g kurkumy
- 10 g pudru mango
- 1 łyżeczka proszku chili
- 50 g mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
1. Podane w pierwszej grupie składniki praż przez ok. 10 minut na żeliwnej patelni, na małym ogniu, cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiel na proszek.
2. Zmielony proszek połącz z pozostałymi, mielonymi przyprawami. Przełóż do słoja i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Zużyj w trakcie kolejnych sześciu miesięcy.
Adżłan to mało znana w Polsce przyprawa. Dowiedz się o nim więcej z wpisu Adżłan – mniej znany, a pyszny
Lakszmi masala to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni ajurwedyjskiej. Sprawdź Jak się ich używa