Lakszmi masala

Tej przyprawy często używam w przepisach. To autorska mieszkanka jednego z naszych nauczycieli Ajurwedy. Pokażę Ci jak ją wykonać, krok po kroku. 

Składniki:

  • 50 g kolendry
  • 50 g kopru włoskiego
  • 10 g adżłanu
  • 10 g anyżu
  • 25 g kminu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 4-5 listków laurowych
  • 100 g wiórków kokosowych

Druga grupa przypraw:

  • 50 g kurkumy
  • 50 g mielonego imbiru
  • 10 g pudru mango
  • 1 łyżeczka proszku chili
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

 

1. Podane w pierwszej grupie składniki praż przez ok. 10 minut na żeliwnej patelni, na małym ogniu, cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiel na proszek.

2. Zmielony proszek połącz z pozostałymi, mielonymi przyprawami. Przełóż do słoja i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Zużyj w trakcie kolejnych sześciu miesięcy.

 


Adżłan to mało znana w Polsce przyprawa. Dowiedz się o nim więcej z wpisu Adżłan – mniej znany, a pyszny

Lakszmi masala to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni ajurwedyjskiej. Sprawdź Jak się ich używa