Przystawka z cykorii i grejpfruta - Ajurweda zrozumiale i dostępnie
Lakszmi masala
13 sierpnia 2020
Potrawka z kalafiora i ziemniaków
13 sierpnia 2020

Przystawka z cykorii i grejpfruta

13 sierpnia 2020

Przystawka z cykorii to fajny starter przed głównym daniem. Pobudza agni czyli nasz ogień trawienny i rozbudza smaki. To proste, czteroskładnikowe danie bardzo szybkie w przyrządzaniu. 

Składniki:

  • cykoria
  • grejpfrut
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (przepis jak zrobić masło klarowane)
  • 100 g twarogu – opcjonalnie

Aktualnie wyświetlana jest treść zastępcza z Domyślne. Aby uzyskać dostęp do rzeczywistej treści, kliknij poniższy przycisk. Pamiętaj, że spowoduje to udostępnienie danych zewnętrznym operatorom.

Więcej informacji

1. Obierz grejpfruta zostawiając sam miąższ, bez białej skórki. Ostrym nożem wykrój jego cząstki, bez białych błonek.

2. Przygotuj cykorię. Umyj ją i rozdziel na listki.

3. Rozgrzej masło klarowane i smaż na nim przez krótką chwilę cykorię. Dodaj sos sojowy.

4. Rozłóż listki cykorii na dużym talerzu, każdą wypełnij małą cząstką grejpfruta. Możesz także dodać łyżeczkę twarogu.


Szukasz przepisu na zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad? Wypróbuj przepis na ryż z marchewką i kolendrą

Najważniejsze przyprawy w kuchni ajurwedyjskiej znajdziesz w darmowym ebooku Przyprawy w Ajurwedzie

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących