Kasza gryczana z rozmarynem

Polski produkt w roli głównej. Wiele osób mówi, że nie lubi kaszy, bo nie wie jak nadać  jej wyrazisty smak. Proponuję kaszę gryczaną z południowoeuropejskim akcentem czyli rozmarynem.

Składniki: 

  • 1 łyżka masła klarowanego – ghee
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 szklankę gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

 

1. Kaszę wypłucz na sitku.

2. Rozgrzej masło klarowane, dodaj rozmaryn i kaszę. Po chwili dodaj słonecznik.

3. Zalej gorącą wodą i posól do smaku.

4. W momencie zagotowania od razu skręć na minimum i gotuj pod przykryciem aż cała woda wyparuje.

5. Odstaw i zostaw pod przykryciem na kilka minut, żeby doszła.

 


Jeśli chętnie dowiesz się czegoś więcej o tym, co Ajurweda mówi o smakach, zajrzyj do wpisu w ramach cyklu „Sześć smaków”

Po obiedzie czas na herbatę. Polecam Ci Jolly Tea – herbatę, która poprawia nastrój