Prażone pestki z dyni z przyprawami

Pyszna i prosta przekąska. Często pytacie mnie o to, jaką polecam ajurwedyjską książkę kucharską.

Przepis pochodzi z książki Amadei Morningstar. To przyzwoita książka, lekko wymieszana z TCM – Medycyną Chińską, i bardziej w amerykańskich realiach, ale warto z niej skorzystać z namysłem.

Składniki:
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 łyżeczki  mielonego kminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki soli lub czarnej soli

1. Upraż na żeliwnej patelni pestki dyni, mieszając drewnianą łyżką aż popękają i nabiorą ładnego zapachu.

2. Pod koniec prażenia dodaj mielone przyprawy i sól i praż jeszcze 2 minuty.


Wolisz przekąskę w słodszej wersji? Wypróbuj przepis na kulki z daktyli i prażonego słonecznika

Więcej ajurwedyjskich przepisów znajdziesz w naszej kategorii na blogu Ajurweda – przepisy