Prażone pestki z dyni z przyprawami - Agni Ajurweda
Hummus – przepis podstawowy
2 września 2020
Boskie kuleczki bananowe
2 września 2020

Prażone pestki z dyni z przyprawami

2 września 2020

Prażone pestki z dyni to pyszna i prosta przekąska. Często pytacie mnie o to, jaką polecam ajurwedyjską książkę kucharską.

Przepis pochodzi z książki Amadei Morningstar. To przyzwoita książka, lekko wymieszana z TCM – Medycyną Chińską, i bardziej w amerykańskich realiach, ale warto z niej skorzystać z namysłem.

Składniki:

  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki  mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli lub czarnej soli

1. Upraż na żeliwnej patelni pestki dyni, mieszając drewnianą łyżką aż popękają i nabiorą ładnego zapachu.

2. Pod koniec prażenia dodaj mielone przyprawy i sól i praż jeszcze 2 minuty.

Prażone pestki z dyni gotowe.


Wolisz przekąskę w słodszej wersji? Wypróbuj przepis na kulki z daktyli i prażonego słonecznika

Więcej ajurwedyjskich przepisów znajdziesz w naszej kategorii na blogu Ajurweda – przepisy

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących