Choć w sieci pełno jest przepisów na Hummus, mało który szanuje możliwości ciała i właściwości cieciorki. Sekretem jest bardzo dobrze ugotowana cieciorka i odpowiednie przyprawy.
1. Namocz cieciorkę na noc. Odlej wodę. Zalej świeżą wodą, tak żeby był spory zapas wody w garnku, dodaj kurkumę, sól i gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin, aż cieciorka będzie miała maślaną konsystencję. Jeśli masz szybkowar, cieciorka ugotuje się znacznie szybciej, w około 30-45 minut.
Unikaj dolewania wody w trakcie gotowania – cieciorka za tym nie przepada, a jeśli już dolewasz – zawsze dolewaj gorącej wody. Zobacz ile wody potrzebuje cieciorka, której używasz, żeby spokojnie mogła ugotować się bez konieczności dolewania wody. W tym przypadku lepiej dolać więcej niż mniej.
Po około dwóch godzinach sprawdź w palcach czy cieciorka jest dostatecznie ugotowana. Gotuj ją do skutku, bo na tym etapie decyduje się to jak bardzo lekkostrawna będzie.
Rozetrzyj ziarno cieciorki między kciukiem a palcem wskazującym. Dobrze ugotowana cieciorka rozciera się do konsystencji masła, nie zostawiając twardej grudki.
2. Odcedź cieciorkę, zostaw na boku około pół szklanki wody spod cieciorki, może się później przydać. Odczekaj chwilę, aż cieciorka wystygnie.
3. Przełóż ją do blendera. Dodaj pozostałe składniki: czosnek, pietruszkę, kmin, kolendrę, oliwę, tahini, połowę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta, dolej wody z gotowania cieciorki.
Spróbuj, dopraw według uznania. Możesz dodać resztę soku z cytryny, jeśli lubisz wyraziste smaki, zwiększyć ilość mielonych przypraw lub tahini.
4. Hummus gotowy, serwuj z podpieczonym chlebem, kaszą, komosą ryżową, ryżem lub jako odżywczy dodatek do sałatek.
Możesz ją przechowywać w lodówce około trzech dni.
Tak naprawdę wszystko nie zaczyna się od kuchni, tylko o wiele wcześniej. Sprawdź jak robić zakupy
Jeśli masz ochotę na odżywczą zupę, wypróbuj przepis na zupę Dalajlamy