Zakwas z buraków - Świetny i sprawdzony przepis - Agni Ajurweda
Codzienne życie z Ajurwedą
3 września 2020
Podsumowanie 2018 i plany na 2019
3 września 2020

Zakwas z buraków

3 września 2020

Świetny i sprawdzony przepis na zakwas z buraków. Świetny na jesień i zimę. Przepis jest prosty, naturalny i bardzo dobry dla naszego organizmu.

Aktualnie wyświetlana jest treść zastępcza z Domyślne. Aby uzyskać dostęp do rzeczywistej treści, kliknij poniższy przycisk. Pamiętaj, że spowoduje to udostępnienie danych zewnętrznym operatorom.

Więcej informacji

Składniki:

  • buraki
  • 5 liści laurowych
  • 1 ł ziela angielskiego
  • 1/2 ł czarnego pieprzu
  • 2 kawałki pieprzu pipali (opcjonalnie)
  • 1/2 główki czosnku
  • seler
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 Ł soli
  • woda
  1. Pokrój buraki w plastry lub kostkę.
  2. Sól wsyp do pojemnika i zalej ok 1/2 l wrzątku. Dobrze wymieszaj. Dodaj ok 2 l zimnej wody. Na każdy litr wody dodaj 1 łyżkę soli.
  3. Wrzuć do słoika selera, marchewkę i pietruszkę.
  4. Dodaj pokrojone buraki, tak aby zapełnić połowę słoika.
  5. Dodaj przyprawy.
  6. Włóż resztę buraków, tak aby zapełnić słoik.
  7. Wlej wodę z solą do słoika. Zwróć uwagę na to żeby wszystkie buraki były przykryte wodą. Zostaw ok. 3 cm przestrzeni na górze słoika. Przykryj zakrętką, nie zakręcaj.
  8. Odstaw na 6 dni.
  9. Sprawdzaj codziennie czy żaden burak nie wystaje z powierzchni wody. Zbierająca się piana jest zjawiskiem normalnym.
  10. Gotowy zakwas z buraków przelej do butelek.

Jeśli masz jeszcze sporo buraków wypróbuj Kaszę jęczmienną z burakami.

Pierwszym elementem gotowania są… zakupy! Dowiedz się jak robić zakupy i zdrowo się odżywiać

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących