Świetny i sprawdzony przepis na zakwas z buraków. Świetny na jesień i zimę. Przepis jest prosty, naturalny i bardzo dobry dla naszego organizmu.
Składniki:
- buraki
- 5 liści laurowych
- 1 ł ziela angielskiego
- 1/2 ł czarnego pieprzu
- 2 kawałki pieprzu pipali (opcjonalnie)
- 1/2 główki czosnku
- seler
- marchewka
- pietruszka
- 2 Ł soli
- woda
- Pokrój buraki w plastry lub kostkę.
- Sól wsyp do pojemnika i zalej ok 1/2 l wrzątku. Dobrze wymieszaj. Dodaj ok 2 l zimnej wody. Na każdy litr wody dodaj 1 łyżkę soli.
- Wrzuć do słoika selera, marchewkę i pietruszkę.
- Dodaj pokrojone buraki, tak aby zapełnić połowę słoika.
- Dodaj przyprawy.
- Włóż resztę buraków, tak aby zapełnić słoik.
- Wlej wodę z solą do słoika. Zwróć uwagę na to żeby wszystkie buraki były przykryte wodą. Zostaw ok. 3 cm przestrzeni na górze słoika. Przykryj zakrętką, nie zakręcaj.
- Odstaw na 6 dni.
- Sprawdzaj codziennie czy żaden burak nie wystaje z powierzchni wody. Zbierająca się piana jest zjawiskiem normalnym.
- Gotowy zakwas z buraków przelej do butelek.
Jeśli masz jeszcze sporo buraków wypróbuj Kaszę jęczmienną z burakami.
Pierwszym elementem gotowania są… zakupy! Dowiedz się jak robić zakupy i zdrowo się odżywiać