Świetny i sprawdzony przepis na zakwas z buraków. Świetny na jesień i zimę. Przepis jest prosty, naturalny i bardzo dobry dla naszego organizmu.
Składniki:
buraki
5 liści laurowych
1 ł ziela angielskiego
1/2 ł czarnego pieprzu
2 kawałki pieprzu pipali (opcjonalnie)
1/2 główki czosnku
seler
marchewka
pietruszka
2 Ł soli
woda
Pokrój buraki w plastry lub kostkę.
Sól wsyp do pojemnika i zalej ok 1/2 l wrzątku. Dobrze wymieszaj. Dodaj ok 2 l zimnej wody. Na każdy litr wody dodaj 1 łyżkę soli.
Wrzuć do słoika selera, marchewkę i pietruszkę.
Dodaj pokrojone buraki, tak aby zapełnić połowę słoika.
Dodaj przyprawy.
Włóż resztę buraków, tak aby zapełnić słoik.
Wlej wodę z solą do słoika. Zwróć uwagę na to żeby wszystkie buraki były przykryte wodą. Zostaw ok. 3 cm przestrzeni na górze słoika. Przykryj zakrętką, nie zakręcaj.
Odstaw na 6 dni.
Sprawdzaj codziennie czy żaden burak nie wystaje z powierzchni wody. Zbierająca się piana jest zjawiskiem normalnym.
Dzięki Michał za ten filmik. Buraki u mnie rosną na potęgę. Idę kwasić 🙂
Zastanawiam się jak długo zakwas jest zdatny do spożycia? jak długo można trzymać w lodówce?
I czy w trakcie kiszenia słoik ma stać w ciemnym?
1 Comment
Dzięki Michał za ten filmik. Buraki u mnie rosną na potęgę. Idę kwasić 🙂
Zastanawiam się jak długo zakwas jest zdatny do spożycia? jak długo można trzymać w lodówce?
I czy w trakcie kiszenia słoik ma stać w ciemnym?