Odchudzanie jest tematem starym jak Świat. Jest niewiele osób, które nigdy się nie odchudzały. Która z kobiet nie próbowała sposobów, takich jak ocet jabłkowy, koktajle odchudzające, diety, a może wczasy odchudzające? Przeczytaj, czym jest skuteczna metamorfoza.
Istnieje cała masa głupiej wiedzy na temat odchudzania, która tak naprawdę niczego nie wnosi. A z drugiej strony jest to też ciężki temat, który znam zarówno z moich osobistych doświadczeń, jak i obserwacji ludzi wokół, którzy silną wolą i niesamowicie restrykcyjnymi dietami próbują zrzucić dodatkowe kilogramy. Pilnują się, starają się robić wszystko zgodnie z zaleceniami i wkładają ogrom swojej energii fizycznej i mentalnej w przestrzeganie określonych zasad. Niestety, mimo to nie przyniesie im to upragnionych rezultatów. Dlaczego? Bo słuchają niewłaściwych proroków.
Słyszałaś na pewno nie raz o tabletce, która w magiczny sposób sprawi, że tłuszcz będzie sam uciekał w boczków, brzucha i skąd tylko potrzebujesz. To tak nie działa. Wiesz, co jest istotą ajurwedyjskiego podejścia? To, że chudniesz w zgodzie ze swoją naturą. Opierasz się na naturalnych zaleceniach dotyczących całego Twojego życia, nie tylko jedzenia. Ajurweda daje pewne ogólne zalecenia i opiera się na pewnych ogólnych, uniwersalnych prawdach, ale jednocześnie traktuje każdego indywidualnie. Na każdego patrzy z autentyczną ciekawością, skupieniem i uważnością. Po to, by dobrać odpowiednie metody do kombinacji różnych czynników.
Jest zioło, które może wspierać proces odchudzania – triphala. Triphala to unikalna kombinacja trzech owoców: haritaki, amalaki i bibhitaki. Triphala bardzo skutecznie wspiera jelita. Jelita są podstawą zdrowia całego ciała. Ajurweda mówi, że od jelit zaczyna się proces trawienia, przyswajania, oczyszczania i odporności. To od nich zaczyna się zdrowie układu nerwowego. Te procesy mają także istotny wpływ na skuteczne odchudzanie. Właściwie bardzo wiele podstawowych funkcji życiowych zaczyna się od dobrze funkcjonującego jelita.
Wszystko, co wspomaga jelita i wszystko, co działa trochę przeczyszczająco, będzie korzystne podczas odchudzania. I tak właśnie działa Triphala. Działa przeczyszczająco, ale nie w taki sposób, że przyjmujesz Triphalę i idziesz do ubikacji i działa na Ciebie jak Xenna. Triphala stymuluje ruchy perystaltyczne jelit i sprawia, że przypominają sobie, jak to jest sprawnie funkcjonować i się wypróżniać. Regeneruje podrażnienia, sprawia, że błona wyściełająca jelita jest ciągła i elastyczna. To zioło ma smak cierpki, gorzki i kwaśny. Ten cierpki, ściągający smak odpowiada za zasklepianie i ściąganie mikrouszkodzeń.
Co jest istotą odchudzania w Ajurwedzie? Słowem kluczem jest tutaj „Agni”. Ajurweda uczy, że Agni, czyli ogień trawienny, jest podstawą dobrego zdrowia. To siła naszego układu trawiennego, która transformuje jedzenie w substancje odżywcze i neutralizuje to, co nam szkodzi. Jeśli ten proces zachodzi prawidłowo, to jesteśmy po prostu zdrowi. Jesteśmy radośni, promienni, piękni i dobrze odżywieni. A jednocześnie wszystkie te rzeczy, które mogą nam zaszkodzić, są sprawnie neutralizowane przez nasz układ trawienny. Wszystko zaczyna się od dobrego układu trawiennego, także piękna figura.
Proces trawienia zaczyna się już w ustach, od pierwszego momentu kontaktu z jedzeniem. Od przeżuwania, żucia i gryzienia. Potem pokarm wędruje przez przełyk, żołądek i wszystkie te organy, które biorą udział w trawieniu, czyli: wątrobę, trzustkę, woreczek żółciowy, dwunastnicę, jelito cienkie, jelito grube aż do momentu wydalania. Ten cały, wielki układ pokarmowy to podstawa naszego zdrowia. Dlatego celem odchudzania w Ajurwedzie jest pobudzenie i rozniecenie Agni. Sprawienie, żeby to Agni było większe i stabilniejsze. Żeby płonęło dużym, jednostajnym płomieniem.
Według Ajurwedy śniadanie powinnaś zjeść w okolicach 7-8 rano. Chyba że nie chce Ci się jeść o tak wczesnej porze, to możesz śniadanie zjeść później, ok. 9-10 rano. Następnie obiad pomiędzy 12 a 14, najpóźniej o godzinie 15.00. A na sam koniec kolacja. Jeśli chcesz schudnąć to dobrze, żeby kolacja była najpóźniej do godziny 19.00. Dziwisz się, bo słyszałaś, że powinno się jeść sześć posiłków dziennie? Współczesna dietetyka rzeczywiście ma takie pomysły, żeby jeść małe posiłki, ale często. W gruncie rzeczy życie kręci się wtedy wokół jedzenia. A jeśli ktoś ma wymagającą pracę i dwójkę małych dzieci, to właściwie już nic innego nie może robić, oprócz planowania posiłków, gotowania i jedzenia.
Co jeść? Najlepiej dietę balansującą Kaphę: ciepłe, lekkie jedzenie, warzywa, owoce, potrawy ostre, dobrze doprawione, niewielka ilość tłuszczu, jak najmniej cukru, nabiału (który gasi ogień trawienny) i mięsa. W ramach regulowania poziomu cukru we krwi możesz zaparzyć herbatę z cynamonu. Weź małą laskę cynamonu i zaparzaj ją przez 20 minut w 0,5 litra gorącej wody, a potem wypij filiżankę 15 minut przed posiłkiem. Wprowadzenie strączków do diety jest świetnym pomysłem. Powinny być wcześniej namoczone i dobrze ugotowane. Ajurweda uczy, że bardzo ważna jest atmosfera, w jakiej spożywasz swój posiłek. Zwróć uwagę na to, czy w momencie, gdy jesz, siedzisz czy stoisz? Jesteś spokojna? Czy jesz, czytając artykuł o odchudzaniu z Ajurwedą?